Wifacts februari 2011

FWa Drukwerk razend enthousiast over Presstek-DI

'Bevlogen' is een understatement wanneer Frans Wensing over de twee Presstek 52DI-persen vertelt, waarmee FWa Drukwerk in Zoetermeer produceert.

Frans en mededirecteur Cor van 't Holt kozen eind 2007 voor Presstek. Vanzelf ging dat niet. Frans Wensing: "We zochten naar een drukpers. Onze oude tweekleurenmachine was tot op het bot versleten. Bovendien wilden we de stap naar CTP maken. We monteerden films nog met de hand. Het thema 'milieu' kwam sterker in de belangstelling te staan - ook bij onze opdrachtgevers - dus we wilden af van de natte chemie."
Een vertegenwoordiger van de toenmalige importeur van Presstek wees hen op het bestaan van de 52DI.
Cor van 't Holt: "Alleen al bij het verhaal kregen we een goed gevoel. We hebben het niet over een ouderwetse offsetpers, maar over een hedendaagse machine. Dat sprak mij met mijn achtergrond in de automatisering onmiddellijk aan."

Nauwelijks inschiet

Een tochtje naar de Duitse importeur overtuigde onvoldoende. Een demonstratie bij een drukkerij in Engeland des te meer.
Frans: "In Engeland draaien nu dacht ik circa zestig van deze machines. Dat begrijp ik wel. We zagen diepzwarte afdrukken op 450 grams papier, met perfect sluitend drukwerk in een extreem hoge kwaliteit. De drukker pakte de vellen uit de uitleg en bedrukte direct daarna de achterkant. Dankzij de infrarooddrogers zonder smetten of strepen. Toen de drukker papier wisselde, belichtte de lasers de vier platen voor de volgende job, waarna de pers na een inschiet van zo'n vijfentwintig vel al weer op kleur was. We waren er snel uit. Dit was de pers die we zochten: perfecte afdrukkwaliteit, extra investeringen in CTP overbodig en waterloos."

FM-raster

De snelle omsteltijden maken de kleinere oplages rendabel. Dat past precies bij de eisen die klanten stellen, vindt Cor van 't Holt. Dat is de reden dat twee jaar later de tweede Presstek 52DI bij FWA Drukwerk werd neergezet.
Klanten kunnen kiezen uit verschillende drukkwaliteiten. Zo kunnen de persen uit de voeten met raster 60, 80, 120 en met FM. De lasers zijn in staat te platen te belichten met 300 lijns per inch. Gestoken scherpe teksten, haarfijne details ook in diapositief op letterlijk inktzwarte pagina's vormen het overtuigende bewijs.
De vraag of die hoge kwaliteit niet een typische een drukkersafwijking is, doet Frans schouderophalend af. "Interesseert mij niet. Het liefst produceer ik al mijn werk in FM-raster. Op het driedimensionale drukwerk na dan, want daar heb je juist minder kwaliteit nodig voor het gewenste 3D-effect."

Klant op handen

Over de toekomst van het kleinere grafische bedrijf maken zij zich geen zorgen. Integendeel.
Frans: "De drukkerij om de hoek is voor kleinere bedrijven bijzonder interessant. Juist in de tijd van Internet en e-commerce kunnen persoonlijke contacten de doorslag geven. Drukwerk is emotie. Wij zijn een dienstverlener die problemen voor onze klanten oplost. Wij moeten onze klanten op handen dragen".
Eén van de aandachtspunten voor de persen is het onderhoud. Cor: "Elke vrijdag moeten je de persen zorgvuldig reinigen. Wij beschouwen dat eerder als een voor- dan een nadeel. Het dwingt je de pers perfect in te stellen. In een logboek houden we het onderhoud exact bij. Eén maal per jaar verricht een monteur het grotere onderhoudswerk."

Snelle jobwissels

De twee Presstek DI-persen van FWA Drukwerk zijn identiek aan elkaar. Op een maximaal drukformaat van 37/52 cm halen ze een topsnelheid van 9.000 druks per uur. Orders kunnen snel worden gewisseld. De waterloze pers belicht de platen - circa veertig kunststof platen in vier cassettes - in de pers met behulp van een serie lasers. De drukkers zorgen ervoor dat de persen circa 120 uur in de week productie draaien.

Frans Wensing startte samen met Cor van 't Holt in 2005 FWA Drukwerk in Zoetermeer. Frans werkte 22 jaar in vooral commerciële functies in de enveloppenwereld. Cor heeft zijn wortels in de automatisering en stapte nadat hij jarenlang leiding gaf aan de facilitaire dienst van EIM als zelfstandig ondernemer de grafische wereld binnen. FWa Drukwerk is gehuisvest in het pand van Panteia in Zoetermeer. Hier vinden een groot aantal geprivatiseerde onderzoeksinstellingen onderdak. FWa Drukwerk - de milieuvriendelijke drukker - is actief op het gebied van DTP, printen, digitaal drukken, couverteren en afwerken. Bij het bedrijf werken circa veertien mensen.

©2013 FWa Drukwerk • Postbus 7001, 2701 AA Zoetermeer • T 079 343 06 80 • F 079 343 06 81 • Bezoekadres: Bredewater 26, 2715 CA Zoetermeer

webdesign door Tagman

Log in voor controle over uw voorraad Upload een bestand naar onze ftp-server